Vi bygger om till ett bättre showroom under hösten och har under tiden reducerat antal instrument för visning. Ring för kontroll innan besök 0700-916191.

Frågor?
+46 (0) 700 91 61 91

0Item(s)

Du har inga produkter i din varukorg.

Product was successfully added to your shopping cart.

5. Tangenter

Det är en stor skillnad på olika tangenter – detta gäller såväl för akustiska som för digitala instrument. Det finns heller inte något facit för vad som är riktigt eller felaktigt. Det finns dock en generell enighet om hur man försöker efterlikna viktningen av tangenterna, och det är efter en flygelmekanik. Det är tekniskt mycket svårt att utveckla en mekanik som ska kunna spela alla nyanser man kan tänka sig, eller sagt på ett annat sätt – alla regnbågens färger, och alla färgnyanser mellan. Mekaniken på ett vanligt piano och på en flygel är olika konstruerade. På en pianomekanik ska hammaren tvingas tillbaks innan den kan spela en ton igen. På en flygelmekanik så hjälper tyngdlagen till med detta på ett naturligt sätt. Vi kan konstatera att de olika producenterna försöker vara kreativa på att hitta bra lösningar på ”problemet”. 

Idag har man kommit väldigt långt i utvecklingen och på de flesta mellanklass och premium-modeller så är anslagen mycket realistiska. Ett exempel på produktutveckling är att några producenter börjat använda ”riktiga” trätangenter som du kan hitta i akustiska instrument. Med en lång tangent och ett långt pivot-mått (avståndet från vågbalken till framkanten på tangenten) får du exakt samma utväxling på tangenten som på ett akustiskt instrument. Det är också värt att nämna att det idag finns väldigt fina plastmekaniker med en fin spelkänsla. 

Det viktigaste är dock att det skall vara behagligt att spela på, och även om det låter som att det är trätangenter som gäller så behöver inte det vara den bästa lösningen för dig. Därför är det viktigt att du sätter av rejält med tid för provspelning av olika märken och modeller. Varför är det viktigt? Ditt val av piano kommer du att leva med under många år och det kommer att ha en direkt påverkan på hur ditt pianospel utvecklas. Jag brukar säga ” Pianot skal utmana dig och inte tvärtom”. 

Vi brukar säga att digitalpianon i prisklassen 3.000 – 10.000 kr har en utvecklingspotential på mellan 2-5 år. Köper man ett digitalpiano från 10.000kr + bör man räkna med en utvecklingspotential på mer än 5 år. Och när du blivit riktigt duktig, så hjälper vi dig mer än gärna med en vacker Steinway & Sons flygel.
Varmt välkommen!

×

There are no products in my compare list.